De Houtkamp is veel méér dan een groepsaccommodatie, Bed & Breakfast en de Herenboerderij!

De Geschiedenis

We vertellen je graag wat meer over de geschiedenis van De Houtkamp, ons bedrijf en wat we aan overnachtingen kunnen bieden.

De Houtkamp is een heel gevarieerd bedrijf met ruim 40 melkkoeien en bijbehorend jongvee, 250 scharrelkippen, waarvan de eieren bestemd zijn voor de huisverkoop. Daarnaast hebben we een recreatieve tak, bestaande uit de groepsaccommodatie, de Bed en Breakfastkamers en de Herenboerderij.

Door de jaren heen is het bedrijf eigenlijk zo gegroeid. 

In de jaren ’30 kwamen de opa en oma van mijn man hier wonen. De boerderij werd gepacht van de familie Voute. Het was niet zo’n rooskleurige tijd op financieel gebied. Er moesten extra inkomsten komen om het hoofd boven water te houden. Die werden gevonden in het houden van volledig pension. Dat pension is er door de jaren heen altijd gebleven, mijn schoonouders hebben dat ook voortgezet. Inmiddels hadden zij de boerderij overgenomen. Er moesten toen vooruitzichten komen voor de opvolger, mijn man dus.

In 1975 werd er een ligboxenstal voor de koeien gebouwd. Hierdoor kwam de deel leeg te staan. De koeien verhuisden naar de nieuwe stal. De eerste plannen voor de groepsaccommodatie werden gesmeed.

+31 (0)318 - 591706 info@dehoutkamp.nl

Begin jaren 90

Begin jaren 90 hebben Peter en ik de boerderij overgenomen. We hadden nog een schuurtje met varkens, maar door de strengere regelgeving moest er veel geïnvesteerd worden, om de boel weer goed op de rit te krijgen. Dat zagen we niet zo zitten; de aantallen waren te klein. We besloten met de eerste Opkoopregeling mee te doen. De stallen werden omgebouwd tot slaapzalen voor de groepsaccommodatie. Inmiddels is deze gegroeid, zodat we 64 personen kunnen herbergen. De twee slaapzalen die we al hadden bij de recreatiezaal, werden daar bij getrokken, waardoor deze groter, ruimer en lichter werd. Een hele operatie die tot gevolge heeft gehad dat we naar volle tevredenheid draaien met een goede bezetting.

De fietsverhuur was een sprong in het diepe, daar zijn we in 1994 mee begonnen. Maar na een aantal jaren kunnen we wel zeggen dat het ook een goede bron van inkomsten is geworden. Je bent wel erg afhankelijk van het weer. We hebben ruim 150 fietsen van groot naar klein, en van fietstas tot aanhangfietsje. De Bakfiets en de Kindertandem zijn erg in trek!  Bij de fietsverhuur kun je nooit zeggen hoe druk het gaat worden; het is soms heel chaotisch. Daar moet je wel tegen kunnen. Onze kinderen zeiden wel eens: Hang maar een bordje aan de deur, dat we zitten te eten. Maar dat gaat niet, juist in die tijd worden de meeste fietsen verhuurd. De Hoge Veluwe, onze buurman, heeft natuurlijk de bekende witte fietsen. Veel mensen maken daar ook gebruik van, maar toch zijn er steeds meer mensen die graag een wat betere fiets hebben en dan zijn ze bij ons op het goede adres.

Voortzetten logies en ontbijt

Er kwam ook veel vraag naar Logies met ontbijt op onze boerderij. Vroeger was dat er dus geweest, maar wij hadden dat in eerste instantie niet voortgezet. Toch hebben we de draad weer opgepakt! Het Bakhuus, naast de boerderij werd verbouwd tot een kamer voor twee personen. Een hele uitdaging! Maar het loopt ontzettend goed, en we hebben er veel plezier in. Het contact is anders dan met de mensen van de groepsaccommodatie, intensiever.  Sinds 2004 hebben we drie kamers. Nadat de vogelpest uitbrak, waardoor al onze kippen, fazanten en pauwen geruimd werden, hebben we besloten om het grote hok niet weer te herbevolken. We hebben nu alleen nog maar een klein hokje met 250 scharrelkippen. De ruimte die vrij kwam, is benut voor de fietsverhuur. Waar de fietsen eerst stonden, zijn de twee nieuwe kamers gerealiseerd.

In de zomer van 2006 hebben we een nieuwe jongveestal gebouwd; de oude is helemaal gesloopt. De nieuwe stal heeft grote strohokken , boxjes voor kalveren tot een dag of tien, een stierenhok en drie afdelingen roosterhokken voor verschillende leeftijden vee. Kom gerust eens kijken!

De winter van 2007/2008

In de winter 2007 / 2008 hebben wij onze groepsaccommodatie aangepast. De recreatieruimte oftewel, De Deel, heeft een metamorfose ondergaan! Spouwmuren, vloerverwarming en veel licht doordat de grote deuren door ramen zijn vervangen! Je kijkt zo het bos in! Ook is er een toilet op de deel gekomen, heel praktisch. Een grote verbouwing die mede mogelijk werd gemaakt door LTO Noord en de Provincie Gelderland.

Op deze manier hebben wij veel variatie in ons werk, heel plezierig. De andere kant is ook dat je zowel van de boerderij als van de neventakken veel moet bijhouden en veel moet weten. Dat geeft veel administratieven rompslomp en en werk. Sinds september 2005 werken we met personeel van de Agrarische Bedrijfsverzorging. Een paar uur in de week buiten het seizoen en in de zomer bijna elke dag een paar uur. Dat scheelt enorm, er is dan niet zo veel druk meer op de ketel.

In 2009 hebben we 19 m bij de koeienstal aangebouwd, er is zo veel meer licht en ruimte in de stal gekomen. Dat komt weer ten goede aan het welzijn van de koeien.

De herenboederij een nieuwe tak

We hebben twee jaar met onze zoon in een VOF gezeten, maar hij heeft zich helaas teruggetrokken. Hij is boer in hart en nieren, dat alleen lukt hier niet. Je hebt de recreatie erbij nodig om de kop boven water te houden. Die recreatie trekt hem net niet zo, vandaar zijn keuze. Hij is inmiddels getrouwd en opa en oma zijn naar het dorp verhuisd. Het huis waar zij in woonden hebben wij aangekocht, eigenlijk met de bedoeling dat onze zoon daar zou gaan wonen. Dat liep dus anders. Nu is het opgeknapt en we verhuren het als Herenboerderij. Een nieuwe tak!

In de winter 2012/2013 hebben we een begin gemaakt met het renoveren van de slaapzalen. Twee grote zalen bij de douche- en toiletruimtes zijn inmiddels klaar. Houten lambrisering, licht gesausde muren en nieuwe dubbelglas ramen geven meer sfeer en comfort.

Inmiddels begint de Ovalert zijn vruchten af te werpen! Een computersysteem waarbij de koeien een sensor aan de voorpoot hebben. Deze meet de beweeglijkheid van de koe. Veel beweging duidt op tochtigheid; de koe kan dan geinsemineerd worden. Voor ons is dat een uitkomst! Er is zoveel bedrijvigheid op ons bedrijf dat je niet altijd goed zicht op de koeien hebt en een tochtigheid niet of te laat opmerkt. Nu waarschuwt een rood knipperend lampje in de stal dit! Binnen op de computer kun je dan zien om welke koe het gaat.

Eind seizoen 2013

Aan het einde van het seizoen 2013, november/december hebben we weer wat opgepakt om te renoveren. Dat hoort bij onze winterperiode! Nu waren de B&B kamers aan de beurt. Nieuwe gordijnen, een nieuw kleurtje op de muur, nieuwe overtrekken en een paar frisse kussentjes erbij maken het geheel weer af. We kunnen er weer even tegen. Ook hebben we de entre en de kleine slaapkamertjes bij de douche- en toiletruimte voorzien van een houten lambrisering en licht gesausde muren. De grijze deuren kregen ook een andere kleur, geheel in stijl met de rest. Het resultaat mag er zijn.

We hebben alvast een klein begin gemaakt met het renoveren van de Losse Schuur. De bestaande toilet is helemaal gestript en opnieuw betegeld met prachtig grijs antraciet kleurige tegels. De staande toilet is vervangen door een hangend exemplaar, heel praktisch.

Het sanitair van de groepsaccommodatie is eind 2014 totaal vernieuwd, wat een verbetering is dat geworden! Twee douches extra is ook heel aangenaam voor wat grotere groepen.

 

Gestopt met fietsen verhuur

1 Januari 2015 zijn we gestopt met het verhuren van fietsen. 21 Jaar hebben we dat naar volle tevredenheid mogen doen, maar nu kwamen we op een punt van wel of niet investeren in nieuwe fietsen. Ga je investeren, dan betekent dat nog minimaal vijf jaar verhuren. De leeftijd van ons speelt ook een rol en toen was de keuze zo gemaakt. De verhuur is overgegaan naar Geerts tweewielers in het dorp.

Inmiddels staat er een shovel en een voermeng wagen op ons erf. Die besparen veel zwaar werk! Koeien gedoseerd en gemengd voeren (mais en gras gemengd) geeft ook voordelen. Je voert niet te veel of te weinig want alles wordt berekend  en afgewogen. De combinatie van mais en gras samen geeft ook een betere darmflora bij de koeien.

We zitten hier nooit stil!

De werkdruk blijft altijd wel aanwezig, al is het wel minder doordat de verhuur van fietsen is gestopt. Het hectische is er gelukkig een beetje af. Toch hoort de werkdruk ook een beetje bij ons bedrijf.  Maar de plek waar we wonen en de rust die dat uitstraalt, maken veel goed! Zeker als je buiten zit met een kopje koffie of glaasje wijn.

En wil je weten hoe we de Houtkamp draaiende hebben gehouden vanaf 2015 tot nog toe, met welke uitdagingen we te maken kregen? Kom dan te gast bij ons, van welkom! In elke accommodatie ligt een informatiemap met de geschiedenis.

Hartelijke groet,

Peter en Evelien van Omme

Sfeerimpressie, terrein en groepsaccommodatie